Toate persoanele, la orice vârstă, au nevoie de socializare. Însă, în cazul bunicilor, importanța socializării crește, deoarece lipsa acesteia le poate afecta atât sănătatea fizică, cât și psihică.
În continuare, vă vom prezenta 7 motive pentru care este esențial să ne asigurăm că bunicii noștri comunică zilnic cu oameni și participă frecvent la activități sociale.
În anul 2012, jurnalul PNAS a demarat o cercetare în care căuta să vadă dacă există o legătură între lipsa de socializare și o riscul de mortalitate. Studiul a fost aplicat asupra persoanelor cu vârsta de peste 52 de ani. Rezultatele au confirmat ipoteza cercetătorilor, aceștia găsind o legătură directă între izolarea socială și o rată mai mare de mortalitate.
Deci, numai din acest studiu, putem concluziona că socializarea ar trebui să existe în viața fiecărui bunic, deoarece le poate prelungi viața.
În același studiu menționat mai sus, cercetătorii au descoperit o conexiune și între izolarea socială și depresie. Rezultatele nu par atât de surprinzătoare, având în vedere că depresia este o boală comună între bunicii care și-au pierdut soțul/soția sau care locuiesc singuri.
Astfel, persoanele care au activități zilnice și un cerc social mare vor avea o stare de spirit mult mai bună și vor trăi o viață mai frumoasă.
Bolile bătrâneții par aproape inevitabile, însă sunt unele lucruri care pot să ajute bunicii să lupte împotriva lor. Conform studiilor de mai jos, socializarea se numără printre acestea.
Primul studiu, realizat de Harvard School of Public Health, a găsit o legătură directă între socializare și încetinerea procesului de declin mintal (care crește riscul de boli precum Alzheimer și demență).
Cel de-al doilea studiu, organizat de Kaiser Permanente, bazat pe un eșantion format din femei cu vârsta peste 78 de ani, sugerează că femeile cu un cerc social mai mare dezvoltă mai puține simptome de demenție.
Așadar, deși nu există încă destule informații în acest domeniu, cele două studii ne ajută să înțelegem importanța socializării în viața bunicilor noștri.
Un alt studiu realizat în 2010 ne oferă informații în plus despre cât de valoroasă este comunicarea pentru a avea o viață sănătoasă. Această cercetare a indicat o relație directă între singurătatea la adulții în vârstă și creșterea tensiunii arteriale sistolice pe o perioadă de 4 ani. Creșterile au fost independente de rasă, etnie, sex și alți factori care ar putea contribui.
În 2011, Health Psychol a demarat o cercetare legată de efectele izolării sociale și singurătății asupra comportamentului bunicilor. Rezultatele au arătat că ambele variabile sunt asociate cu un risc mai mare de a fi inactiv, de a fuma, precum și alte comportamente sănătoase.
Așadar, lipsa socializării nu numai că este asociată cu un risc mai mare de boli, însă poate provoca chiar și comportamente cu risc pentru sănătate.
Socializarea ajută și la scăderea riscului de stres al bunicilor. Iar un nivel scăzut de stres ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, precum și la îmbunătățirea sistemului imunitar.
În concluzie, putem spune că un bunic sociabil este un bunic sănătos. Izolarea socială nu doar că afectează starea de spirit a vârstnicilor, dar are efecte negative și asupra sănătății fizice, crescând chiar și riscul de mortalitate.
Dacă suspectezi că bunicul tău este afectat de lipsa de comunicare, poți să iei în considerare serviciile unui cămin pentru bunici. Conacul Bunicii Olga înțelege importanța socializării pentru bunici și asigură activități recreative frecvente, precum și o comunitate puternică în care rezidenții socializează constant. Poți să afli mai multe despre serviciile noastre sau ne poți contacta pentru a primi o ofertă personalizată pentru bunicul tău.