După o viață de griji, bucurii și tristeți, bunicii noștri merită să ducă un trai liniștit. Singura lor grijă ar trebui să fie ce să le mai povestească nepoților. Au trecut printr-o revoluție, prin comunism și poate chiar război. E timpul să se odihnească și să se bucure de viața pe care o merită orice bunic. Din păcate, pandemia le răpește acest privilegiu. Sunt siliți să trăiască în teamă și izolare.
Incertitudinea, teama, boala sau izolarea sunt greu de suportat de sine stătătoare. Dar atunci când ele se comasează și vin la pachet cu dezinformarea și panica, ai nevoie de un psihic tare ca să le reziști. Și mai greu este să știi că faci parte din grupele cu risc ridicat de infectare cu noul COVID-19, așa cum se întâmplă cu bunicii noștri. Amenințarea plutește în jurul lor și mai intensă, iar noi ne ferim de ei, tocmai pentru a îi proteja.
Sunt momente grele pentru noi, dar și mai grele pentru bunicii noștri. Tocmai de aceea trebuie să îi sprijinim și să le fim alături, așa cum și ei ne-au fost alături, crescându-ne.
Pandemia i-a lipsit pe seniori de vizitele celor dragi. Cu un program mult mai liber acum, ei caută tot timpul să își facă de lucru. Pe lângă jocurile de societate, plimbările prin curtea căminului sau lecturile de care se bucură, bunicii și-au condimentat programul cu noi activități.
Foarte multe dintre activitățile bunicilor de la Conac sunt sedentare. Acum un an, drumețiile de o zi însemnau momente de bucurie și activitate fizică pentru bunici. Prin intermediul lor, reușeam să alternăm activitățile sedentare cu cele sportive.
Pentru că acum ei nu mai pot pleca în drumeții, ne-am gândit să le aducem noi la ei. 10 minute de mișcare în sala de recreație sau în camere îi ajută pe bunici să își înceapă ziua cu mai multă energie și poftă de viață.
Nu sunt despre exerciții complicate, care ar pune mobilitatea sau sănătatea bunicilor în pericol. Uite câteva modalități de recreere perfecte pentru ei: https://www.promedica24.ro/noutati/blog-particularitati-ale-antrenamentului-fizic-la-persoanele-varstnice/
La începuturile sale, activitatea de a colora era strict destinată copiilor. Dar cui nu-i plac culorile? Cărțile de colorat pentru adulți au fost patentate nu demult, având design-uri mai complicate, dar care relaxează ochii și mintea. Activitatea este perfectă pentru seniorii noștri și programul lor.
Alături de cărțile de colorat, ei pot asorta lecturile plăcute și relaxante ale romanelor sau revistelor. Dacă doriți să le trimiteți cărți de colorat sau de citit deosebite, puteți folosi poșta. Noi ne asigurăm de dezinfectarea coletelor și de carantinarea pachetului, astfel încât să eliminăm orice risc de infectare.
Mari fani de table și șah, bunicii pot fi puțin reticenți la primirea jocurilor noi. Cu toate astea, ar aprecia mult un cadou din partea voastră. Există mult jocuri care le antrenează mintea, creativitatea și îi relaxează. Activity, Monopoly, Nu te supăra, Frate sunt jocuri care se potrivesc pentru toate categoriile de vârstă. Ele îi pot amuza și scoate din rutină pe seniorii noștri.
De la școala online, până la munca de acasă, pandemia a modificat complet modul nostru de a comunica. Cum nu se știe încă în ce direcție merg lucrurile, vor, nu vor, bunicii trebuie să se adapteze ca să comunice.
Chiar dacă nu toți au gadgeturile necesare comunicării video la distanță, cu toții au un telefon sau pot împrumuta unul. În cazul în care vor să vă vadă, suntem dispuși să îi învățăm cum funcționează exact comunicarea la distanță și cum să o folosească. Facem tot ce putem pentru ca viața în pandemie să fie cât mai ușoară pentru bunicii noștri!
Dată fiind situația actuală, am interzis total vizitele persoanelor din exterior. Lucrătorii de la azil poartă non-stop măști și echipamente de protecție și se dezinfectează. Mai mult, suprafețele comune sunt constant dezinfectate. Cu toate acestea, stilul de viață al bunicilor nu s-a schimbat drastic. Pe lângă faptul că acum se dezinfectează mai des, ei continuă să fie o comunitate unită și prietenoasă, relaționând la fel ca înainte.
Încă de la începutul pandemiei, am luat în considerare limitarea sau chiar interzicerea vizitelor apropiaților. Știm că bunicilor noștri le este greu fără cei dragi, însă noi punem sănătatea lor pe primul loc.
Cu toții simt dorul vizitelor celor apropiați, dar știu că întâlnirile cu cei din exterior ar complica mai mult lucrurile. Până atunci, s-au pus pe învățat folosirea smartphone-ului și încearcă să se familiarizeze cu relaționarea la distanță. Online-ul este un mediu nou pentru ei, însă dorința și dorul îi motivează să se schimbe.