Singurătatea cronică poate afecta fiecare parte a vieții. Dacă v-ați simțit vreodată singur sau cunoașteți pe cineva în această situație, probabil știți că acest lucru afectează profund starea de bine și de fericire. Singurătatea poate crește riscul apariției multor probleme de sănătate. Totuși, există soluții pentru a scăpa de acestă problemă, în special înțelegerea și conștientizarea cauzelor singurătății. O abordare corectă pentru a face față acestei dificultăți, vă poate ajuta pe dvs sau pe cei din jur, să depășiți problema.
Specialiștii din domeniul sănătății mintale fac adesea distincție între izolarea socială și singurătate. Izolarea socială a persoanelor în vârstă este ceea ce se întâmplă atunci când nu au prea mult contact cu alte persoane. Izolarea poate afecta o persoană făcând-o mai probabilă să experimenteze singurătatea. Cu toate acestea, nu toți oameni izolați sunt singuri.
Cu alte cuvinte, izolarea socială nu duce neapărat la singurătate, dar poate fi totuși dăunătoare. În plus față de un risc mai mare de singurătate, efectele izolării sociale se manifestă uneori în rate crescute de depresie și lipsuri senzoriale.
Toți sunt diferiți în ceea ce privește cantitatea de contact social de care au nevoie. De exemplu, extrovertiții sunt oameni care, în general, se simt energizați fiind în preajma celorlalți. În schimb, introvertiții sunt oameni care tind să se simtă mai în largul lor fiind singuri. Este important să știm că și introvertiții se pot simți singuri. Deși adesea au nevoie de timp singuri pentru a se reîncărca, cei mai mulți introvertiți doresc să se simtă conectați cu alte persoane.
O stare de sănătate scăzută determină oamenii să fie mai singuri sau oamenii singuri sunt mai predispuși să aibă o sănătate precară? Legătura dintre sănătate și singurătate este complexă. De exemplu, oamenii singuri vizitează medicul mai des. Dar un motiv pentru aceasta ar putea fi faptul că își doresc contactul social pe care îl primesc prin participarea la întâlniri. În mod similar, oamenii singuri sunt mai predispuși să fie deprimați, dar depresia poate determina și oamenii să se izoleze, iar izolarea poate duce la singurătate.
Singurătatea poate afecta sănătatea. De fapt, impactul asupra corpului nostru a fost comparat cu efectul fumatului a 15 țigări pe zi. A fi singuratic a fost, de asemenea, legat de o creștere cu 26% a șanselor de deces prematur.
Unele dintre problemele de sănătate pe care singurătatea le poate exacerba includ:
Singurătatea cronică poate avea efecte de anvergură în viața noastră. Dar există multe modalități de a ne îmbunătăți sentimentele de legătură cu alte persoane.
Deci, dacă vă simțiți singur, sau unul dintre membrii familiei dumneavoastră este în această situație, cere-ți ajutor! Singurătatea se manifestă cu precădere asupra persoanelor vârstnice. Acestea încep să se simtă neputincioase și dezvoltă gânduri pesimiste care le fac să se izoleze din ce în ce mai mult. Seniorii trebuie să înțeleagă că nu sunt singuri. Asta încearcă să promoveze Conacul Bunicii Olga.
În fiecare zi discutăm cu bunicii noștri despre problemele și gândurile care îi neliniștesc și încercăm să-i facem să înțeleagă că suntem aici pentru ei. Știm, mutarea unui senior într-un astfel de centru poate părea drept un abandon la început, însă nu este deloc așa! Familia poate păstra legătura permanent cu bunicii cazați la centru, se pot face vizite, au acces permanent la telefon și se pot bucura de o companie nu doar plăcută, cât asemănătoare. Bunicii trebuie să fie înconjurați de oameni ca ei, care să îi înțeleagă, care să aibă timp să îi asculte și să le poată oferi sfaturi.