Ajutorul de stat reprezintă factorul decisiv în mutarea bunicului într-un centru de stat și mutarea acestuia într-un centru privat. Așadar, alegerea unui cămin nu este una ușoară, mai ales când ne dorim ceea ce este mai bun pentru bunici!
Care sunt diferențele dintre căminele de stat și cele private? Ce trebuie făcut pentru a vă ușura situația financiară, în cazul în care doriți să optați pentru un centru rezidențial privat? Aflați toate aceste detalii în articolul următor!
Așa cum am menționat și în articolul trecut, căminele de stat sunt mult mai puține decât cele private. Alegând serviciile unui cămin de stat, veți reduce implicit și costurile. Însă, trebuie să țineți cont că acestea nu sunt tocmai dintre cele mai moderne. În majoritatea cazurilor, aceste instituții nu au beneficiat de mult timp de fonduri pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijire și cazare. De asemenea, personalul poate fi de cele mai multe ori dezinteresat de nevoile vârstnicului. Astfel, modul în care acesta este tratat poate lăsa de dorit.
Dacă doriți să optați pentru cazarea bunicului într-un centru privat, trebuie să știți că serviciile sunt mult mai bune, personalul fiind mai experimentat și mai amabil. Alegând un cămin privat, pe lângă serviciile avantajoase, bunicul poate fi oricând aproape de copii și nepoți, datorită frecvenței acestor instituții.
Cazarea bunicului într-un centru rezidențial privat poate impune, într-adevăr, costuri destul de ridicate! Trebuie să știți că acest aspect poate fi rezolvat printr-un ajutor de stat acordat persoanei în cauză, pentru îngrijire, etc.
Ajutorul de stat se acordă persoanelor care au atins vârsta standard de pensionare, dar și persoanelor cu un anumit handicap. În funcție de gradul de dependență, bunicul poate beneficia fie de îngrijire la domiciliu, îngrijire în centrele de zi sau îngrijire în centrele rezidențiale.
În ceea ce privește admiterea îngrijirii seniorului sau a persoanelor cu handicap în cadrul centrelor rezidențiale, sunt luate în calcul următoarele:
Dacă seniorul care dorește să primească îngrijiri în centrele rezidențiale, realizează venituri sau are susținători legali, trebuie să plătească lunar o contribuție de întreținere stabilită pe baza costului mediu lunar de întreținere.
Persoanele vârstnice care nu au venituri şi nici susţinători legali nu datorează contribuţia de întreţinere. Aceasta este asigurată din bugetele locale sau judeţene, după caz, în limita hotărâtă de acestea.
Costul mediu lunar de întreţinere se stabileşte anual de către consiliile locale şi/ sau judeţene, după caz. Acesta se stabilește înainte de adoptarea bugetelor proprii, în funcţie de gradul de dependenţă al persoanei vârstnice îngrijite. Costul mediu lunar are în vedere cheltuielile de întreţinere, pentru hrană şi gospodărie, obiecte de inventar, echipament şi cazare, materiale sanitare şi altele asemenea.
În ceea ce privește acoperirea valorii integrale a contribuţiei lunare, aceasta se stabileşte astfel:
a) persoanele vârstnice care au venituri şi sunt îngrijite în cămin datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de până la 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăşi costul mediu lunar de întreţinere aprobat pentru fiecare cămin;
b) diferenţa până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei lunare de întreţinere se va plăti de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar, pe membru de familie, în cuantum mai mare de 600 lei;
c) susţinătorii legali pot acoperi din veniturile proprii contribuţia lunară integrală printr-un angajament de plată.
În ceea ce privește dreptul la îngrijire pe termen scurt, lung sau permanent în centrele rezidențiale a bunicilor fără un anumit handicap, aceștia trebuie:
În ceea ce privește dreptul la îngrijire pe termen scurt, lung sau permanent în centrele rezidențiale a bunicilor cu un anumit handicap, aceștia trebuie:
Gradul de nevoie, în baza căruia se obține indemnizația pentru ajutorul îngrijirii bătrânilor, se stabilește în urma unei anchete sociale. Această anchetă se realizează pe baza unei grile naționale de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice sau cu handicap.
Serviciile Conacului Bunicii Olga pentru persoanele vârstnice, care se găsesc în situaţiile prevăzute mai sus, sunt:
Pentru a putea depune dosarul în ceea ce privește obținerea indemnizației de stat pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, aveți nevoie de următoarele acte:
Pentru a putea intra în posesia unui astfel de ajutor, vă puteți adresa direcțiilor de asistență socială care aparțin primăriei zonei în care locuiți sau agențiilor teritoriale pentru plăți și inspecție socială, după caz.
Pentru că acum aveți la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie în ceea ce privește acordarea ajutorului de stat pentru îngrijirea bunicilor, vă așteptăm oricând la Conacul Bunicii Olga (Bulevardul 1 Mai 55, Comuna Berceni, Jud. Ilfov) în fiecare zi, începând cu ora 9:00 până la ora 18:00. De asemenea, puteți intra în legătură cu noi și telefonic, contactându-ne la numărul: 0766 582 218.
Pentru mai multe detalii despre legea privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, click aici! http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Legislatie/LEGI/L%2017_2000_rep%20%20mai%202010.pdf
Pentru mai multe detalii despre legea privind actele necesare pentru cazarea într-un cămin pentru persoanele vârstnice, click aici!
https://www.protectiacopilului6.ro/Files/uploads/1425-acte%20varstnici%20nou.pdf
Sursă date: http://www.mmuncii.ro