Parkinson – Afecțiunea cu care se confruntă multe persoane în vârstă.
Bolile bătrâneții apar inevitabil, de aceea trebuie să le acordăm ajutor bunicilor noștri încă de la primele simptome. Important este să îi convingem că au nevoie de ajutor și că trebuie să apeleze la specialiști pentru tratament.
Printre afecțiunile cu care se confruntă persoanele în vârstă se află și boala Parkinson, care necesită o îngrijire specială.
Maladia Parkinson este o tulburare la nivelul sistemului nervos. Aceasta se manifestă prin tremurături și echilibru precar, deoarece diminuează controlul activităților motorii. Persoanele care suferă de această afecțiune se confruntă cu dificultăți în mișcare, având reacții încetinite ale corpului.
Boala Parkinson a fost denumită inițial, în anul 1817, „paralizie spastică”, iar ceea ce este bine de știut este că tremuratul nu se manifestă la toate persoanele afectate de această boală.
În general, simptomele bolii Parkinson apar după vârsta de 50 de ani, vârsta medie fiind de 57 de ani. Cei care dezvoltă mai des boala sunt bărbații, prezentând un risc de 50% mai mare decât femeile.
Din nefericire, simptomele acestei tulburări sunt adeseori confundate cu etapele obișnuite ale procesului de îmbătrânire. De aceea atunci când diagnosticul este evident, majoritatea celulelor controlului muscular sunt deja distruse. Analizele medicale realizate la timp, dar și îngrijirea specializată sunt esențiale atunci când vine vorba de bunăstarea bătrânilor.
Așadar, dacă observi că bunicii tăi prezintă următoarele simptome, atunci este foarte posibil să aibă un început de Parkinson:
Toate aceste simptome pot fi discrete la început, iar majoritatea persoanelor le trec cu vederea, însă acest lucru duce la agravarea bolii. Dar, o echipă medicală specializată poate identifica rapid boala Parkinson și poate recomanda un tratament care să amelioreze starea bătrânilor. Un centru rezidențial este soluția potrivită, deoarece buncii au parte de un program creat special pentru ei, precum și un stil alimentar sănătos care să îi ajute.
Din nefericire, boala Parkinson nu poate fi vindecată. Însă cu ajutorul medicamentelor corespunzătoare și a unui stil de viață adoptat situației, pot fi reduse efectele sale. Simptomele pot fi controlate pe măsura evoluției bolii, de aceea este important să fie menținut un stil de viață activ.
Evoluția bolii presupune agravarea controlului activităților motorii, dezvoltându-se complicații (de exemplu, tulburarea de echilibru), iar tratamentele nu își mai pot face efectul.
Persoanele afectate de această maladie pot experimenta stări de depresie, panică sau anxietate, de aceea au nevoie de ajutor constant. Familia este foarte importantă, iar sprijinul acordat de copii și nepoți este esențial pentru bunici. Însă, știm că timpul nu vă permite să stați prea mult cu ei. La un moment dat, vă veți simți depășiți de situație, mai ales dacă nu aveți o pregătire în domeniul medical. O asistentă medicală poate îngriji bunicii, dar acomodarea cu o persoană străină este un proces dificil pentru persoanele în vârstă. De asemenea, pot exista neînțelegeri între bunicii și cei care îi îngrijesc, iar serviciile lor pot fi destul de costisitoare.
Un centru rezidențial este locul potrivit în care bunicii voștri primesc sprijinul și protecția de care au nevoie. Au parte de supraveghere medicală constantă, astfel încât să nu existe incidente (în special, să fie evitate căzăturile), iar tratamentul să fie administrat corespunzător. La Conacul Bunicii Olga, avem grijă ca bunicii să se acomodeze rapid, să fie în siguranță tot timpul și, cel mai important, să rămână activi. Vă așteptăm cu drag în familia Conacului Bunicii Olga!